carnaval da is wel leuk, mar ôk hil èrreg!

    Oeteldonk

Geschiedenis        Hoofdrolspelers          Symbolen

 

Hoofdrolspelers

 

de Hôôgheid  
Prins Amadeiro Ricosto di Carnavallo, Ridder van het Reksam, Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen enz, enz, enz., is de heerser over Oeteldonk tijdens de drie dagen van carnaval
   
Adjudant  
De Adjudant mag gezien worden als de rechterhand van de Prins en zorgt voor het wel en wee van de Prins in de meest uitgebreide zin des woords. In principe wijkt de Adjudant nimmer van zijn zijde. Daar waar de Prins verschijnt, zal de Adjudant dan ook nooit ver weg zijn.
   
Ut Gevollug  
Ut Gevollug, dat zorg draagt voor de begeleiding van de Prins en de Adjudant tijdens de Carnavalsdagen, bestaat uit 10 Generaals met de Korporaal aan het hoofd.
   
Prinselijke Ruiterij  
  Zoals het een goed vorst betaamt beschikt de Prins uiteraard over zijn eigen Ruiterij. De soevereine Prins is zelfs zo belangrijk dat hij niet over één maar twee Ruiterijen beschikt, elk met een andere rol. Het betreft de Biezenperdjes en de Stokperdjes.
   
Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd
  Ook wel bekend als ‘D’n Burgervaojer’, is de Peer één van de meest geliefde figuren van Oeteldonk. Tijdens de Carnavalsdagen neemt Peer de rol van de Bossche burgemeester over en treedt hij op als gastheer van de Prins, Adjudant en zijn Gevollug. De functie van Peer is net zo oud als Oeteldonk zelf en dateert dus uit 1882
   
 Kees Minkels  
  Zoals de Adjudant overal verschijnt waar de Prins verschijnt, zal ook de Assessor, Kees Minkels, niet ver van de zijde van de Peer wijken. In zijn rol als Assessor zal hij de Peer immer met raad en daad bijstaan. In tegenstelling tot de Peer is Kees wat stiller en begeeft hij zich wat minder in de spotlight.
   
 Hendrien  
  Omdat de Peer nu eenmaal een druk bestaan heeft en met name tijdens de Carnavalsdagen veel van huis is, moet er iemand zijn die thuis bij de Peer de boel onder controle houdt. Omdat ook Hendrien weleens een verzetje nodig heeft, mag zij eens in de vier jaar (elk schrikkeljaar) met de Peer op sjouw.
   
 Geminteraod  
 

Bestaat uit elf Geminteraodsleden die zorgdragen voor de volledige bescherming en begeleiding van de Peer en Assessor.
De Geminteraod zal altijd collectief opereren

   
Daantje Woenders (Vaandeldrager)

Niet geheel verrassend draagt de Vaandeldrager de verantwoordelijkheid voor het vaandel en zorgt ervoor dat dit waardig gepresenteerd wordt. Hij treedt op bij de intocht, stadhuis, Open Hof, onthulling van Knillis, optocht en daar waar de Minister van Protocol zijn aanwezigheid gewenst acht.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-